Hem- och konsumentkunskap – inte bara en krydda

Redaktionellt
Hemkunskap. Smaka på ordet. Det luktar bullar och nybakt och minnen från lustiga upptåg i skolköket. De flesta av oss som är vuxna idag har väl mest positiva minnen från vår egen undervisning i ämnet.

Idag heter det uppdaterade ämnet Hem- och konsumentkunskap. Ett ämne med en enorm potential och viktigare än någonsin i tider av globalisering och ökat behov av att kunna orientera sig som konsument, samtidigt som vi talar om nödvändigheten att utveckla ett hållbart samhälle.

Flera utredningar och utvärderingar är överens om att hem- och konsumentkunskap är ett oerhört viktigt ämne. Ändå fick vi en känsla av annalkande kris när vi bestämde oss för att ta en närmare titt på det.

Trots allt prat om hur viktigt det är att till exempel lära dagens ungdomar att äta bättre så lyser satsningar på hem- och konsumentkunskap med sin frånvaro.

Vi på Kruts redaktion ser flera tänkbara anledningar till ämnets låga status. Det första som slår oss är att det av tradition är ett kvinnodominerat yrke. Ser man vilka som utbildar sig och forskar inom det idag så kommer det så att förbli under överskådlig framtid. Kan det vara därför politikerna hellre satsar på det "manligare" yrket idrott och hälsa när de skall få bukt med barnens övervikt?

Är det därför det inte känns självklart att integrera ämnet med andra trots att det skulle vara så lätt att få in i såväl matte som samhällskunskap och flera andra ämnen?

Ytterligare ett skäl till annalkande kris, som vi kan se är den massiva satsning som framför allt de borgerliga partierna idag vill se på teoretiska ämnen som matte, språk och naturvetenskap. Varken de eller sossarna ser knappast nyttan av ett så vardagsnära ämne som hem- och konsumentkunskap och de verkar inte ha fantasi nog att se att man kan lära sig en hel del teori i köket. Varför stelnar äggvitan och vid vilken temperatur, till exempel?

Det är nog dags att sluta tänka på bullar och se nyttan av ett högaktuellt och ovanligt verklighetsförankrat ämne!

/Redaktionen
Daniel Poohl, Siri Reuterstrand, Christer Wigerfelt
Fotograf: Eva Stööp

_______________

Innehåll

Carl-Magnus Höglund – Livsviktig kunskap

Karin Hjälmskog/K Höier – Tre veckor av ett skolliv

Siri Reuterstrand – En genväg till eleverna

Daniel Poohl – Lärarbrist och bullriga lokaler

Mats Klockljung – Ministern som kokade soppa på en spik

Mats Klockljung – Konsten att osynliggöra ett ämne

Mats Klockljung– Ett centrum för hem- och konsumentkunskap

Stefan Edman – Hur utvecklar man hållbar konsumtion

ÖVRIGA ARTIKLAR

Susanne Linnér – Avhandlingen/Vad betyder skolans värdegrund? Värden och villkor – pedagogers samtal om ett yrkesetiskt dokument